Rampelys: Social Decline

Skrevet af:

Kunstner(e):

Fotografi/illustration:
Peter Hesselø / ravenrocksite.dk
Genrer: ,

Rampelyset skinner i denne omgang på hardcorethrasherne i Social Decline.

Hvem er med i bandet?
Esben spiller trommer, Jesper og Bo tager sig af guitarerne, og så har vi Christian på bas og vokal. Det er også Christian, der har drejet på knapperne i studiet på vores to plader ‘Hell’s Gate’ (2019) og ‘Beyond the Gates’ (2023)

Hvad er jeres origin story? Hvordan mødtes I og hvordan opstod musikken?
Altså, bandet blev dannet i 2019, men vi har kendt hinanden og spillet samme i forskellige konstellationer i mange år. Esben, Jesper og Christian er alle vokset op i Smørum og kender hinanden derfra, hvor Jesper og Esben (vist nok) startede Smørums første metalband Immortal Death, og senere hen punkbandet Subspecies. Jeg (Bo) mødte Christian i slutningen af 1990’erne gennem vores fælles ven Lars, der spillede trommer i Christians punkband Zonked. De havde indspillet et demobånd, hvilket jeg synes var mega sejt, og da Zonked stod og manglede en ekstra guitarist sprang jeg til. Vi spillede sammen et par år og spillede en del koncerter (primært i det gamle Ungdomshus på Jagtvej 69) inden Zonked gik i opløsning i starten af nullerne. Bortset fra Esben, der løbende har spillet trommer i bands som Paragraf 119, Skarpretter, Dårligt Selskab mm., skete der ikke så meget musikalsk for os op igennem nullerne, men i 2010 dannede Christian og jeg King Carrot, der som udgangspunkt var et hardcore/punk band med skiftende konstellationer. Jesper kom med på guitar på et tidspunkt, og da vi i 2019 pludselig manglede en trommeslager, spurgte vi Esben om han ville være med. Det ville han heldigvis. En del af de nye numre vi havde liggende på det tidspunkt (som senere blev til pladen Hells Gate) var dog meget mere metalliske i stilen og langt fra udgangspunktet i King Carrot, så vi besluttede at starte på en frisk og danne Social Decline.

Click here to display content from bandcamp.com

Hvad er den grundlæggende ide i bandet? Har I et budskab og hvorfor spiller I den type musik, I gør? 
Det er nok primært at lave noget musik vi selv synes er fedt, dele det med verden, og så se hvor langt vi kan drive det. Vi er ikke helt unge mere, jeg er yngstemanden på 44 år, men vi har stadig stor appetit på oplevelser og dele vores musik med dem der vil høre det.
Vi har ikke et klart defineret budskab. Det er heller sikkert vi kunne blive enige om sådan et, men de fleste af vores tekster har en kritisk vinkel på vores samfund og det hykleri det ofte er svøbt i. Men altså “Fuck Fascism”, som der står på en af de t-shirts Christian ofte har på til vores koncerter, kan vi nok blive enige om. Fuck fascisme, både i dens åbenlyse og mere subtile former. Og så vil jeg tilføje, lad være med at være bange for at undersøge tingene, danne din egen mening og ikke mindst udtrykke den. Bare fordi alle dine venner mener eller føler noget behøver det ikke være rigtigt. 
Mht. musikstil så har vi ikke sat os ned, diskuteret og så kommet frem til at vi vil spille den eller den genre. Det er mere en konstatering af, at de riffs og de sange, der kommer naturligt ud af os lige nu, ligger meget i krydsfeltet mellem thrash og hardcore. Det er selvfølgelig ikke så mystisk, da det er genrer vi hver især har lyttet meget til gennem årene.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hvem har inspireret jer? Både musikalsk og på anden vis 
Musikalsk er der mange, men fællesmængden er klart klassisk thrash metal og hardcore fra 80’erne og 90’erne som Metallica, Slayer, Agnostic Front, Sepultura, Sodom, Kreator, Minor Threat, Sick of it All etc. Men inspiration er jo mange ting. Det kan være et nummer i en helt anden
genre der er bygget op på en fed måde, som inspirerer til at angribe sangskrivningen på en anderledes måde i forhold til hvad man plejer at gøre. Og så er vi jo individer, der trods alt hører meget forskellig musik og kan lide forskellige ting, som sniger sig ind i vores musik i de små
detaljer. Fx har jeg sneget et par David Gilmour-og Jimmy Page-tricks ind i nogle af mine soloer. Det skal man nok være rimeligt nørdet for at finde ud af, men det er jo i høj grad sådan noget, der forhåbentligt gør, at vi lyder som Social Decline og ikke bare som nogen der gerne vil være Slayer 2. Det har verden ikke brug for.
Som band er vi også meget inspireret og præget af hele DIY-kulturen. Vi har alle har haft vores formative år som musikere på den københavnske punkscene. Vi har altid gjort det meste selv eller med hjælp fra venner. Det har fx været meget naturligt for os selv at arrangere koncerter eller organisere en tur til Tyskland gennem bands og kontakter vi har dernede.

[…] vi lyder som Social Decline og ikke bare som nogen, der gerne vil være Slayer 2. Det har verden ikke brug for.

Bo Odgaard Rasmussen

Hvad gør I/har I gjort for at blive spottet?  
Vi arbejder meget for at komme ud at spille shows. Det er nu en gang det bedste sted at blive spottet. Vi er vores egen booking- og promotionagent. Det er er hårdt arbejde, men bliver heldigvis lettere i takt med, at man lærer flere bands og spillesteder at kende.
Da vi udgav vores seneste plade ‘Beyond the Gates’ lavede vi en, efter vores standard, meget målrettet indsats for at få den omtalt, spillet og anmeldt, og det lykkedes vi ret godt med. Så den fik en del omtale både online og på tryk. Og så slipper man jo ikke uden om de sociale medier. Her prøver vi at være ret aktive og promovere shows, ny musik osv. Men for at det ikke bliver spam, er det vigtigt at man har nye
shows, ny musik eller et eller andet at skrive om. Så tingene hænger sammen. Høj aktivitet i den virkelige verden afføder høj onlineaktivitet.

Hvordan klarer man sig som nyt band? Hvilke råd vil I give videre?
Nu ved jeg ikke om vi er det mest oplagte band at spørge om det, men skriv en masse musik, I selv synes er fedt, få spillet så mange koncerter som muligt. Ræk ud, dan netværk med andre bands og arbejd hårdt. Hvis ikke der er nogen, der vil booke jer, så arranger jeres egen koncert.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hvad vil I gerne opnå? Hvad står på bucketlisten? 
Vi vil rigtig gerne spille på nogle flere festivaler. Festivaler som Metal Magic, Support Our Scene eller Boring Hell står rigtig højt på bucketlisten, og vi mener selv vi burde være oplagte kandidater (så skriv endelig, bookere – ellers skriver vi nok til jer).
Og så har vi altid prøvet at komme lidt ud for Danmarks grænser. Indtil videre har det resulteret i en del shows i Tyskland, og lige om lidt tager vi en tur til Finland og spiller fire koncerter der (20.-25.sep). I virkeligheden handler det mest for os om at få nogle flere oplevelser og møde nogle nye mennesker.


Hvad er det næste fra jeres hånd?
Vi tager som nævnt til Finland til september, og så skal vi forbi Fredericia 7. oktober og spille til Metal på Kahytten, 10. november til et Anger Management-arrangement i Odense, 11. november hos Strafbar i Svendborg, og 24. november spiller vi på Platform K sammen med Bound Hands og Kill Trip i Horsens, og vi arbejder på nogle shows efter jul. Der kommer nok et i København i hvert fald. Og så har vi hver især efterhånden en del nye numre og ideer liggende, som vi skal finde noget tid til at få sat sammen så vi kan begynde at lave planer for vores næste plade eller EP.

Click here to display content from bandcamp.com

Selvtægt er et DIY-magasin om punk og metal. Vi er drevet som en frivillig forening.

Ansvarshavende redaktør: Hanna Ella Sandvik
Magasinkoordinator: Tobias Holst

This image has an empty alt attribute; its file name is logo-1024x243.png

A.C. Meyers Vænge 134, 1. th.
2450 København S
CVR: 44226421

Privatlivspolitik

Instagram
Facebook