Årsliste 2023: Bjørn Bavngaard

Skrevet af:







Kunstner(e):

Fotografi/illustration:
Justine Rausing Matteon
Tema:
Genrer:

Hvem er Bjørn?

Selvtægts yngstemand. Bliver drillet med, at han ikke lovligt kan gå på bar endnu. Eneste i redaktionen, der tør indrømme, at han kan lide prog. Elsker underlige taktarter. Altid velforberedt til en debat om, hvorfor Opeth er verdens bedste band.

Årets top 3:

3. Copenhagen Metal Fest
At lande på svaret “Copenhell er den bedste danske metalfestival” er det samme som at sige, at Metallica er dit yndlingsband. Det er et kedeligt svar. Bevares, Copenhell er en god festival, men mange overser nogle af de mindre festivaler. Copenhagen Metal Fest er en af de festivaler! Super hyggelig stemning, super søde mennesker og godt lineup hvert år. Jeg sender al hel og lykke til Copenhagen Metal Fest, og vi ses næste år!

Copenhagen Metal Fest 2023: Dag 1 og dag 2.

2. Spillestedet Stengade
Ligesom at mene at Copenhell er din yndlingsfestival, kan man også mene, at VEGA er ens yndlingsspillested. Og det ville jeg argumentere for, er en helt fin holdning. VEGA holder nemlig nogle af de bedste koncerter (vildeste foreshadowing længe). Men et andet spillested, der har gjort det fremragende i år – og fortsætter kvaliteten med næste års bookinger også – er Stengade. De slæber gode navne på gode navne ind, som er svære at modstå. Jeg glæder mig til flere gode koncerter på Stengade i 2024.

1. SYL
Man kan skrive meget om SYL, og hvorfor de er vigtige. Det har jeg gjort i år. To gange faktisk. Men de unge drenge har også fortjent det, fordi de skaber virkelig et indtryk. Ikke bare med deres musik, men også med deres indvirkning i metalmiljøet. De sætter fokus på vigtige emner, der kan virke tabusierede. De giver folk et nyt syn på ting. Jeg håber alt det bedste for SYL i 2024, fordi de har fortjent det hele. Som jeg skrev tidligere i år: SYL er uden tvivl et af de vigtigste danske bands.

alt godt by SYL

Årets top 3 albums:

3. Kalmah – Kalmah (26. maj, Ranka Kustannus)
Når melodisk dødsmetal ikke lyder som noget fra Melodi Grand Prix eller Arch Enemy, kan det faktisk være ret godt. Det behøves ikke være poleret over overproduceret. Det kan godt være melodisk dødsmetal, der sørger for at sætte fokus på dødsmetal-delen. Intestine Baalism er et glimrende eksempel på dette. Samme med Kalmah, der med deres selvbetitlede beviser, hvorfor de er et af de bedste moderne melodiske dødsmetal bands.

Kalmah by Kalmah

2. EYES – Congratulations (3. februar, Indisciplinarian)
Kan man skrive noget om EYES, der ikke allerede er blevet skrevet i adskillige koncert- og albumanmeldelser på tværs af danske musikmedier? Nok ikke. Men der er en grund til, at deres gennemsnitskarakterer ligger omkring toppen over alt. Energien på ‘Congratulations’ er uovertruffen, og det er uden tvivl den bedste danske udgivelse i år, samt min top 2. udgivelse for hele 2023.

Congratulations by EYES

1. Swans – The Beggar (23. juni, Young God Records)
Fra EYES til Swans er noget af et spring, men det er godt med diversitet – ik, Den Hårde Tone? Når Swans udgiver et nyt album, er det lidt blevet en regl, at man smidder alt man har i hænderne for at lytte til det. Og jeg håber, du har tid til at lytte det grundigt igennem. Deres albums tager nemlig ofte omkring to timer, og det er ikke altid, at de klikker ved første lyt. Det er uhåndgribeligt og kompromiløst, men det er lige præcis dét, der gør Swans tiltalende. 

The Beggar by SWANS

Årets top 3 koncerter:

3. Amenra – Store VEGA (9. april)
Da jeg tog til denne koncert, anede jeg ikke, hvem Amenra var. Jeg var taget derind for at se Igorrr. Jeg tog dog hjem med en anden oplevelse end forventet, og det er jeg glad for. Det var noget af det mest unikke, jeg havde oplevet i en koncertsetting. Nærmest cinematisk og fuldstændig fremragende.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

2. Godspeed You! Black Emperor – Store VEGA (21. april)
Apropros cinematisk, så var Godspeed You! Black Emperor i hvert fald cinematisk. Dette var en koncert, jeg virkelig havde set frem til, siden jeg fandt ud af, at de skulle spille i Danmark. Som helhedsoplevelse var det tæt på fejlfrit. Stemningen, publikum, atmosfæren, præsentationen. Det hele var der, og det var glimrende.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

1. Swans – Store VEGA (17. oktober)
Det blev endnu en plads til Swans. Jeg har allerede nævnt de ting, der gør Swans gode. Det samme passer her, udover det var helt anerledes at se musikken udfolde sig foran én, frem at have det i hørebøfferne eller lytte til det på plade. Det var både skræmmende og fascinerende at se Gira uafbrudt holde bandet og publikum i sin hånd i hele to en halv time. Fantastisk.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Årets nytårsfortsæt:

Jeg håber, 2024 byder på gode ting. Til alle os, der går til koncerter, men også til alle dem, der spiller koncerterne. Jeg vil gå ind i 2024 med intentionen om at støtte op om den danske metalscene, og så håber jeg også, at alle kan blive behandlet ordentligt. Det kan simpelthen ikke passe, at (primært) unge piger og kvinder skal være bekymrede over klamme typer til koncerter, og det kan simpelthen heller ikke passe, at vores stakkels musikere kan komme til at skulle spille på en torsdag, og ikke en fredag.

Godt nytår, vi ses i 2024.

Selvtægt er et DIY-magasin om punk og metal. Vi er drevet som en frivillig forening.

Ansvarshavende redaktør: Hanna Ella Sandvik
Magasinkoordinator: Tobias Holst

This image has an empty alt attribute; its file name is logo-1024x243.png

A.C. Meyers Vænge 134, 1. th.
2450 København S
CVR: 44226421

Privatlivspolitik

Instagram
Facebook